Hyvityslasku


Hyvityslasku tehdään tyypillisesti tilanteessa jossa asiakkaalta on laskutettu esimerkiksi väärän projektin tuntikirjauksia, tai tuntikirjauksilla on ollut virheellinen tuntihinta. Tällöin alkuperäinen lasku halutaan hyvittää kokonaan ja palauttaa kirjaukset takaisin laskuttamattomiksi, jotta niihin voidaan tehdä tarvittavat korjaukset ja laskuttaa uudelleen.


Hyvityslaskun luonti


Hyvityslasku tehdään laskuluettelon kautta valitsemalla Laskutus > Laskutusraportti.


 • Etsitään hyvitettävä lasku laskun numerolla tai aikavälirajauksella
 • Avataan laskunumeron vierestä toimintovalikko ja valitaan "Tee hyvityslasku".Hyvityslaskun asiakastiedot sekä laskun perustiedot haetaan oletuksena automaattisesti alkuperäiseltä laskulta. Tarkista tiedot ja tee päivitykset tarvittaessa.


Mikäli halutaan luoda hyvityslasku alkuperäisen laskun summan mukaisesti ja palauttaa kaikki laskulle liitetyt tapahtumat takaisin laskutettaviksi, hyvitetään koko lasku ja valitaan laskurivien alapuolelta Tallenna ja palauta tapahtumat takaisin laskutettaviksi. Tällöin hyvityslaskun teon jälkeen voidaan muokata alkuperäisten tuntikirjausten ja suoritteiden tietoja ja laskuttaa ne uudelleen. Tätä suositeltua vaihtoehtoa voidaan käyttää esimerkiksi silloin, kun:


 • Lasku on tehty väärin ja sen sisältämät tapahtumat halutaan laskuttaa korjattuina uudelleen.
 • Laskulta on jäänyt puuttumaan tunteja tai myyntejä, jolloin hyvityksen jälkeen voidaan laatia uusi lasku, jossa on mukana kaikki tarvittavat objektit.


Voit tarvittaessa esikatsella hyvityslaskun kohdasta "Esikatsele".Mikäli laskun kirjauksia ei enää aiota laskuttaa uudelleen, luodaan hyvityslasku valitsemalla Tallenna. Tällöin järjestelmä luo hyvityslaskun ja päivittää tapahtumien laskutetuksi hinnaksi 0€ sekä korjaa katelaskennan. 


Hyvityslaskut esitetään laskuraportilla ja sen kohdalla on viittaus alkuperäiseen laskuun.Osahyvityslaskun luontiMikäli laskulle liitetyt kirjaukset ovat oikein, mutta laskun loppusumma on väärin, voidaan tehdä osahyvitys. Tällöin kaikki laskulle liitetyt kirjaukset jäävät laskutetuiksi, eikä niitä voi muokata tai laskuttaa uudelleen.


Osahyvitystä tehdessä voidaan valita mitkä rivit halutaan hyvittää, jolloin muut rivit poistetaan rastimalla kohta "Poista". Lisäksi osahyvitystä tehdessä hintoja ja määriä voidaan muuttaa.


Alla olevassa esimerkissä hyvitetään ainoastaan Muut kulut  2 *1500,00 euroa.


 


Jaetun laskun hyvittäminen


Mikäli lasku on jaettu kahdelle asiakkuudelle, jaettua laskua ei ole mahdollista hyvittää suoraan. Tällöin tulee hyvittää alkuperäinen lasku, joka hyvittää automaattisesti myös jaetun laskun. Virhe hyvityslaskussa


Kun laskulle on tehty hyvityslasku, ei alkuperäisen veloituslaskun eikä hyvityslaskun summia voi enää muuttaa ValueFramessa. Jos käyttäjä huomaa tehneensä virheen hyvityslaskussa, toimitaan seuraavalla tavalla laskuluettelossa:


 1. Valitse Laskutus > Laskuraportti
 2. Etsi alkuperäinen lasku
 3. Tee alkuperäisestä laskusta hyvityslasku valitsemalla sen toimintovalikosta "Tee hyvityslasku"

  • Jos haluat hyvittää lisää, muokkaa sopiva negatiivismerkkinen summa
  • Jos haluat pienentää hyvitystä, muokkaa sopiva positiivismerkkinen summa

 4. Lähetä asiakkaalle molemmat hyvityslaskut.


 Laskun kuittaaminen lähetetyksi


Mikäli laskua ei tarvitse lähettää asiakkaalle tai siirtää reskontraan, voidaan tämä estää laskuluettelossa:


 1. Valitse Laskutus > Laskuraportti
 2. Etsi lasku
 3. Valitse laskun toimintovalikosta: 
  • "Estä laskun lähetys verkkolaskupalveluun", mikäli laskun ei haluta lähtevän asiakkaalle
  • "Merkitse siirretyksi", mikäli laskun ei haluta siirtyvän reskontraan.Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei

Send feedback
Pahoittelut, että emme voineet auttaa. Anna palautetta, jotta voimme parantaa tätä artikkelia.