Hinnaston lisääminen tapahtuu valitsemalla Hinnasto > Hinnaston ylläpito.

Ennen hinnaston lisäämistä pääkäyttäjän tulee varmistaa (parametroinnista riippuen) seuraavat asiat:

1. Tarvittavat hinnastotyypit on perustettu kohdassa Hinnasto > Hinnastotyypit
  2. Hintaryhmät on perustettu kohdassa Hinnasto > Hintaryhmät.

Uusi hinnasto

Uusi hinnasto lisätään valitsemalla Hinnasto > Hinnaston ylläpito > Lisää uusi hinnasto.

• Anna hinnastolle kuvaava nimi
  • Voit valita hinnastotyypin kertomaan, onko kyseessä asiakas-, projekti- vai osaprojektikohtainen hinnasto
  • Voit valita yhtiön, jolloin hinnasto on käytössä vain tietyllä yhtiöllä, eikä sitä näytetä muiden yhtiöiden projekteilla valittavana
  • Mikäli hinnasto halutaan tavoitehinnastoksi, tulee asettaa ruksi kohtaan "Tavoitehinnasto"
  • Valitse lopuksi "Tallenna".

Tallennuksen jälkeen, järjestelmä avaa hinnoittelunäkymän. Mikäli hintojen aloituspäivämäärä on menneisyydessä, järjestelmä antaa tästä huomautuksen.

Tuntihinnaston hinnoittelumallit:

Tuntihinnastolle voidaan asettaa neljä erilaista hinnoittelumallia, joita voidaan käyttää myös osittain rinnakkain. Hinnoittelumallit ovat:

• Hintaryhmä ja työvaihe: hinnoittelumalli perustuu siihen, että kukin työntekijä on kytketty yhteen hintaryhmään ja hinnastossa annetaan hinta kullekin hintaryhmälle
  • Henkilökohtaiset hinnat: jokaisella henkilöllä on oma tuntihintansa
  • Työvaihekohtaiset hinnat: hinnoittelu perustuu tehdyn työn luonteeseen (työvaihe) riippumatta siitä, kuka työn on tehnyt
  • Vain yksi hinta: kaikella työllä on yksi ja sama hinta

Lisäksi voit antaa joillekin tai kaikille hintaryhmille hintaryhmän perushinnasta poikkeavia työvaihekohtaisia hintoja klikkaamalla hintaryhmän kohdalla linkkiä "Työvaihekohtaiset hinnat".

Kun järjestelmä asettaa tuntikirjaukselle laskutushinnan, se hakee hintatiedon valitulta hinnastolta. Järjestelmä hakee hintoja kaikista hinnaston hinnoittelumalleista tarkimmasta epätarkimpaan, kunnes löytää hinnan. Hinnoittelumallit käydään läpi seuraavan hierarkian mukaan:

1. Henkilökohtaiset hinnat
  2. Työvaihekohtaiset hinnat
  3. Hintaryhmä- ja työvaihekohtaiset hinnat
  4. Vain yksi hinta -hinta

Hierarkian ansiosta samalla hinnastolla voidaan luoda esimerkiksi tilanne, jossa käytetään vain yhtä tuntihintaa, mutta halutuille henkilöille asetetaan poikkeava tuntihinta. Eli jos järjestelmä ei löydä kirjauksen tehneelle henkilölle omaa erillistä hintaa Henkilökohtaiset hinnat  -hinnoittelumallilta, se jatkaa hinnoittelumallien läpikäyntiä, kunnes löytää Vain yksi hinta -hinnoittelumallille asetetun hinnan.

Oletushinnasto

Asiakkaille ja projekteille voidaan asettaa oletushinnasto, joka määritellään yhtiökohtaisesti valitsemalla Ylläpito > Yleiset asetukset > Yhtiöt > Yhtiön nimi > Laskutustiedot:

• Valitse haluamasi hinnasto kohdassa "Oletushinnasto"
  • Klikkaa lopuksi "Tallenna".

Tavoitehinnasto

Tavoitehinnaston avulla voidaan seurata projektien kannattavuutta. Halutun hinnaston tiedoissa tulee asettaa ruksi kohtaan "Tavoitehinnasto":

Tavoitehinnasto voidaan määritellä yhtiökohtaisesti valitsemalla Ylläpito > Yleiset asetukset > Yhtiöt > Yhtiön nimi > Laskutustiedot:

• Valitse haluamasi hinnasto kohdassa "Tavoitetuntihinnasto"
  • Klikkaa lopuksi "Tallenna".