Yleinen arvonlisäverokanta nousee tämän hetken tietojen mukaan 1.9.2024 25,5 prosenttiin. Tässä artikkelissa käydään läpi, mitä muutos tarkoittaa ValueFramen kannalta, mitä toimenpiteitä pääkäyttäjiltä vaaditaan sekä missä asioissa tuki voi olla avuksi. Jos jokin listatusta toiminnoista ei ole juuri teillä käytössä, niin kyseisen kohdan voi jättää huomiotta. 

Varsinaiseen alv-prosentin muutokseen ja sen tulkintaan liittyvissä kysymyksissä voi olla yhteydessä Verohallintoon. Verohallinnon sivuilta löydät myös lisätietoja alv-muutoksesta.

Yleistä

Alv-prosentin muutoksien vaadittavat ValueFramen toimenpiteet kuuluvat lähtökohtaisesti pääkäyttäjän tehtäviin. ValueFramen tuki voi auttaa soveltuvin osin mahdollisissa massapäivityksissä, jotka tehdään erikseen laskutettavana lisätyönä. Lisäksi tuki hoitaa sellaiset mahdolliset päivitykset, joita pääkäyttäjä ei voi hoitaa, kuten mahdolliset suoraan tietokantaan tehtävät määritykset.

Muutosten ajoittamisessa tulee huomioida Verohallinnon ohjeistus. Elo-syyskuun vaihteen laskutus on hyvä tehdä huolellisesti. Alv-prosenttia voidaan myös muokata laskutusvaiheessa. 

Alv-prosenttia käytetään seuraavissa paikoissa:

  • Matkalaskun kululajit
  • Tuoterekisteri
  • Työvaiheet
  • Sopimuslaskutus
  • Tarjousrivit
  • Myynnit
  • Laskurivit
  • Yhtiön laskutustiedot
  • Ostojen sisäänluvun vastaavuustaulukko

Tämä ohjeistus pätee yleisesti sellaisiin asiakkaisiin projekteihin ja , joita ei ole merkitty verottomaksi. Voit lukea lisää oletusverokannoista täältä

Uuden alv-prosentin lisääminen

Pääkäyttäjät huolehtivat, että uusi alv-kanta lisätään järjestelmään. ValueFramessa alv-prosentteja hallinnoidaan järjestelmän polusta Ylläpito > Laskutus > ALV-prosentit. Lisätietoja alv-käsittelystä ValueFramessa voi lukea täältä.
HUOM! Luothan uudelle alv-kannalle kokonaan uuden alv-prosentin. Vanhan prosentin muokkaaminen voi vääristää historiatietoja ja sekoittaa integraatioiden toimintaa. 

Milloin?  ALV 25,5 % kannattaa lisätä järjestelmään ennen kuin lisätään sellaisia myyntejä, tarjouksia, matkalaskuja jne., joita Verohallinnon ohjeiden mukaisesti koskee uusi verokanta.

Yhtiön tiedot

Yhtiön tiedoissa Laskutustiedot-sivulla voidaan määrittää alv. Tämä vaikuttaa tuntikirjausten alv-kantaan sekä maksuerillä käytettävään oletus-alv-prosenttiin. Yhtiön asetuksiin määritetyn alvin tulee löytyä myös Ylläpito-valikon ALV-prosenteista.
Milloin? Yhtiön alv-tieto kannattaa vaihtaa vasta sitten, kun elokuu on laskutettu.

Matkalaskun kululajit

Matkalaskujen kululajeille on kullekin määritetty alv-kanta, ja niitä hallinnoidaan järjestelmän polusta Ylläpito > Projektit > Matkalaskun kululajit.

Käytössä vanha ja uusi alv-kanta yhtä aikaa

Jos verottajan ohjeen perusteella on tarve tehdä kululaskuja niin, että osalla käytetään vanhaa 24 % alv-kantaa, ja osalla uutta 25,5 % alv-kantaa, niin voidaan toimia seuraavasti.

  • Luodaan uudet matkalaskun kululajit 25,5 % alv:lla heti, kun tällainen kululasku tulee tehdä
  • Käytetään tarvittaessa 24 % kululajia ja tarvittaessa 25,5 % kululajia
  • Passivoidaan alv 24 % käyttävät kululajit, kun niille ei enää ole tarvetta

Käytössä vain yhden alv-kannan kululaji kerrallaan

Jos kululaskuja tehdään niin, että kaikki vanhaa alv-kantaa käyttävät kululaskut voidaan tehdä ensin, ja siirtyä sitten kokonaisuudessa käyttämään uutta alv-kantaa, niin kulilajien päivittämisen osalta voidaan toimia samalla tavalla kuin matkakorvausten summien päivittämisen suhteen vuodenvaihteessa. Eli kululaskujen kirjaamiselle sovitaan jokin takaraja, johon asti kululaskuja voidaan lisätä elokuulle, esimerkiksi 5.9.. Tämän jälkeen pääkäyttäjä muokkaa tarvittavin osin alv:n olemassa oleville matkalaskun kululajeille.

Tuoterekisteri

Tuoterekisterissä on kullekin tuotteelle valittu alv-kanta, joka nousee myynneille oletusverokannaksi. Jos siis halutaan, että uusille myynneille nousee oletuksena uusi verokanta, niin tämä tulee päivittää tuoterekisteriin. Tuoterekisterinpäivitys ei kuitenkaan päivitä jo luotujen myyntirivien alv-prosentteja. Laskun teon yhteydessä tulee siis tarkistaa, että laskurivillä on valittu oikea alv-kanta.

Milloin? Kun vanhaa alv-kantaa käyttävät myynnit on ainakin pääosin luotu.

Sopimuslaskutus

Sopimuslaskutteisten alv-prosenttien päivityksessä tulee huomioida laskutusjakso ja laskutuspäivän muodostuminen verohallinnon ohjeen mukaisesti. Alv-prosentin muokkaamisen yhteydessä uusi alv-prosentti voidaan tallentaa myös laskuttamattomille myynneille valitsemalla haluttu vuosiluku pudotusvalikosta Muokkaa myyntirivit vuoden loppuun saakka. Tällöin laskuttamattomille myynneille tallentuu uusi alv-prosentti valittuun vuosilukuun asti. 


Tuki voi myös tarvittaessa auttaa sopimusrivien päivittämisessä. Massapäivitykset kuuluvat laskutettavan lisätyön piiriin, ja aika-arvio muodostetaan aina tapauskohtaisesti. Viestin mukana tulee toimittaa materiaali, josta käy yksiselitteisesti ilmi, että mitä veroprosenttia milläkin rivillä noudatetaan. Jos haluatte tuen apua päivityksissä, niin voitte olla tästä yhteydessä tuki.valueframe@visma.com

Tuntikirjaukset

Laskutettavien tuntikirjausten oletus-alv-prosentti määräytyy sen mukaan, mitä laskutushetkellä on määritetty yhtiön asetuksiin. Yhtiön asetuksiin määritetyn alvin tulee löytyä myös Ylläpito-valikon ALV-prosenteista.

Laskurivit ja hyvityslaskut

Kun tehdään hyvityslaskua, niin järjestelmä tarjoaa alv-prosentiksi oletuksena sitä alv-prosenttia, joka laskurivillä on ollutkin. Poikkeuksena tästä on tilanne, jossa projektin verokanta on laskun teon jälkeen muokattu verottomaksi, jolloin alv:ksi nousee 0 %.

Kun hyvitetyt tapahtumat laskutetaan uudelleen, tai tapahtumia yleensäkin laskutetaan, niin tuntikirjausten alv määräytyy sen mukaan, mitä on asetettu yhtiön laskutustietoihin. Myyntien alv määräytyy puolestaan tuoterekisteristä tuotteelle asetetun alv:n mukaan. Tämä koskee myös matkalaskuja, jos käytössä on matkalaskun laskutuserittely. Jos käytössänne on matkalaskun laskutuserittely, tuoterekisteristänne löytyvät verovapaiden kilometrikorvausten tuotteet. Pääsette tarkistamaan asian polusta: Hinnasto > Hinnaston ylläpito >Tuoterekisterin ylläpito

Hyvityslaskuja tehdessä ja uudelleenlaskuttaessa on siis hyvä noudattaa erityistä huolellisuutta alv-prosenttien osalta. Alv-prosenttia voidaan muokata vielä laskutusvaiheessa. 

Myynnit

Sopimusriveihin liittyvien myyntien alv määräytyy sopimusriville määritellyn alv:n mukaan. Myyntiä lisätessä myynnin oletus-alv määräytyy puolestaan tuoterekisterin alv:n mukaan. Alv-kantaa voidaan kuitenkin muokata myynnin lisäyksen yhteydessä.

Tarjousrivit

Tarjousrivin alv-prosentti muodostuu tuoterekisterissä määritetyn alv:n mukaan. Tätä  tietoa ei voida muokata manuaalisesti. 

Hinnastot

Hinnastoilla ei tehdä alv-kantaan liittyviä valintoja, eli hinnastoihin ei tarvitse tehdä muutoksia. 


Artikkelia päivitetään tarvittaessa, kun saadaan uusia lisätietoja muutoksista.



Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei

Send feedback
Pahoittelut, että emme voineet auttaa. Anna palautetta, jotta voimme parantaa tätä artikkelia.