Yleinen arvonlisäverokanta nousee tämän hetken tietojen mukaan 1.9.2024 25,5 prosenttiin. Tässä artikkelissa käydään läpi, mitä muutos tarkoittaa ValueFramen kannalta, mitä toimenpiteitä pääkäyttäjiltä vaaditaan sekä missä asioissa tuki voi olla avuksi. Jos jokin listatusta toiminnoista ei ole juuri teillä käytössä, niin kyseisen kohdan voi jättää huomiotta.
Varsinaiseen alv-prosentin muutokseen ja sen tulkintaan liittyvissä kysymyksissä voi olla yhteydessä Verohallintoon. Verohallinnon sivuilta löydät myös lisätietoja alv-muutoksesta.
- Yleistä
- Uuden alv-prosentin lisääminen
- Yhtiön tiedot
- Matkalaskun kululajit
- Tuoterekisteri
- Sopimuslaskutus
- Tuntikirjaukset
- Laskurivit ja hyvityslaskut
- Myynnit
- Tarjousrivit
- Hinnastot
Yleistä
Alv-prosentin muutoksien vaadittavat ValueFramen toimenpiteet kuuluvat lähtökohtaisesti pääkäyttäjän tehtäviin. ValueFramen tuki voi auttaa soveltuvin osin mahdollisissa massapäivityksissä, jotka tehdään erikseen laskutettavana lisätyönä. Lisäksi tuki hoitaa sellaiset mahdolliset päivitykset, joita pääkäyttäjä ei voi hoitaa, kuten mahdolliset suoraan tietokantaan tehtävät määritykset.
Muutosten ajoittamisessa tulee huomioida Verohallinnon ohjeistus. Elo-syyskuun vaihteen laskutus on hyvä tehdä huolellisesti. Alv-prosenttia voidaan myös muokata laskutusvaiheessa.
Alv-prosenttia käytetään seuraavissa paikoissa:
- Matkalaskun kululajit
- Tuoterekisteri
- Työvaiheet
- Sopimuslaskutus
- Tarjousrivit
- Myynnit
- Laskurivit
- Yhtiön laskutustiedot
- Ostojen sisäänluvun vastaavuustaulukko
Tämä ohjeistus pätee yleisesti sellaisiin asiakkaisiin projekteihin ja , joita ei ole merkitty verottomaksi. Voit lukea lisää oletusverokannoista täältä.
Uuden alv-prosentin lisääminen
Pääkäyttäjät huolehtivat, että uusi alv-kanta lisätään järjestelmään. ValueFramessa alv-prosentteja hallinnoidaan järjestelmän polusta Ylläpito > Laskutus > ALV-prosentit. Lisätietoja alv-käsittelystä ValueFramessa voi lukea täältä.
HUOM! Luothan uudelle alv-kannalle kokonaan uuden alv-prosentin. Vanhan prosentin muokkaaminen voi vääristää historiatietoja ja sekoittaa integraatioiden toimintaa.
Milloin? ALV 25,5 % kannattaa lisätä järjestelmään ennen kuin lisätään sellaisia myyntejä, tarjouksia, matkalaskuja jne., joita Verohallinnon ohjeiden mukaisesti koskee uusi verokanta.
Yhtiön tiedot
Yhtiön tiedoissa Laskutustiedot-sivulla voidaan määrittää alv. Tämä vaikuttaa tuntikirjausten alv-kantaan sekä maksuerillä käytettävään oletus-alv-prosenttiin. Yhtiön asetuksiin määritetyn alvin tulee löytyä myös Ylläpito-valikon ALV-prosenteista.
Milloin? Yhtiön alv-tieto kannattaa vaihtaa vasta sitten, kun elokuu on laskutettu.
Matkalaskun kululajit
Matkalaskujen kululajeille on kullekin määritetty alv-kanta, ja niitä hallinnoidaan järjestelmän polusta Ylläpito > Projektit > Matkalaskun kululajit.
Käytössä vanha ja uusi alv-kanta yhtä aikaa
Jos verottajan ohjeen perusteella on tarve tehdä kululaskuja niin, että osalla käytetään vanhaa 24 % alv-kantaa, ja osalla uutta 25,5 % alv-kantaa, niin voidaan toimia seuraavasti.
- Luodaan uudet matkalaskun kululajit 25,5 % alv:lla heti, kun tällainen kululasku tulee tehdä
- Käytetään tarvittaessa 24 % kululajia ja tarvittaessa 25,5 % kululajia
- Passivoidaan alv 24 % käyttävät kululajit, kun niille ei enää ole tarvetta
Käytössä vain yhden alv-kannan kululaji kerrallaan
Jos kululaskuja tehdään niin, että kaikki vanhaa alv-kantaa käyttävät kululaskut voidaan tehdä ensin, ja siirtyä sitten kokonaisuudessa käyttämään uutta alv-kantaa, niin kulilajien päivittämisen osalta voidaan toimia samalla tavalla kuin matkakorvausten summien päivittämisen suhteen vuodenvaihteessa. Eli kululaskujen kirjaamiselle sovitaan jokin takaraja, johon asti kululaskuja voidaan lisätä elokuulle, esimerkiksi 5.9.. Tämän jälkeen pääkäyttäjä muokkaa tarvittavin osin alv:n olemassa oleville matkalaskun kululajeille.
Tuoterekisteri
Tuoterekisterissä on kullekin tuotteelle valittu alv-kanta, joka nousee myynneille oletusverokannaksi. Jos siis halutaan, että uusille myynneille nousee oletuksena uusi verokanta, niin tämä tulee päivittää tuoterekisteriin. Tuoterekisterinpäivitys ei kuitenkaan päivitä jo luotujen myyntirivien alv-prosentteja. Laskun teon yhteydessä tulee siis tarkistaa, että laskurivillä on valittu oikea alv-kanta.
Milloin? Kun vanhaa alv-kantaa käyttävät myynnit on ainakin pääosin luotu.
Sopimuslaskutus
Sopimuslaskutteisten alv-prosenttien päivityksessä tulee huomioida laskutusjakso ja laskutuspäivän muodostuminen verohallinnon ohjeen mukaisesti. Alv-prosentin muokkaamisen yhteydessä uusi alv-prosentti voidaan tallentaa myös laskuttamattomille myynneille valitsemalla haluttu vuosiluku pudotusvalikosta Muokkaa myyntirivit vuoden loppuun saakka. Tällöin laskuttamattomille myynneille tallentuu uusi alv-prosentti valittuun vuosilukuun asti.
Tuki voi myös tarvittaessa auttaa sopimusrivien päivittämisessä. Massapäivitykset kuuluvat laskutettavan lisätyön piiriin, ja aika-arvio muodostetaan aina tapauskohtaisesti. Viestin mukana tulee toimittaa materiaali, josta käy yksiselitteisesti ilmi, että mitä veroprosenttia milläkin rivillä noudatetaan. Jos haluatte tuen apua päivityksissä, niin voitte olla tästä yhteydessä tuki.valueframe@visma.com.
Tuntikirjaukset
Laskutettavien tuntikirjausten oletus-alv-prosentti määräytyy sen mukaan, mitä laskutushetkellä on määritetty yhtiön asetuksiin. Yhtiön asetuksiin määritetyn alvin tulee löytyä myös Ylläpito-valikon ALV-prosenteista.
Laskurivit ja hyvityslaskut
Kun tehdään hyvityslaskua, niin järjestelmä tarjoaa alv-prosentiksi oletuksena sitä alv-prosenttia, joka laskurivillä on ollutkin. Poikkeuksena tästä on tilanne, jossa projektin verokanta on laskun teon jälkeen muokattu verottomaksi, jolloin alv:ksi nousee 0 %.
Kun hyvitetyt tapahtumat laskutetaan uudelleen, tai tapahtumia yleensäkin laskutetaan, niin tuntikirjausten alv määräytyy sen mukaan, mitä on asetettu yhtiön laskutustietoihin. Myyntien alv määräytyy puolestaan tuoterekisteristä tuotteelle asetetun alv:n mukaan. Tämä koskee myös matkalaskuja, jos käytössä on matkalaskun laskutuserittely. Jos käytössänne on matkalaskun laskutuserittely, tuoterekisteristänne löytyvät verovapaiden kilometrikorvausten tuotteet. Pääsette tarkistamaan asian polusta: Hinnasto > Hinnaston ylläpito >Tuoterekisterin ylläpito.
Hyvityslaskuja tehdessä ja uudelleenlaskuttaessa on siis hyvä noudattaa erityistä huolellisuutta alv-prosenttien osalta. Alv-prosenttia voidaan muokata vielä laskutusvaiheessa.
Myynnit
Sopimusriveihin liittyvien myyntien alv määräytyy sopimusriville määritellyn alv:n mukaan. Myyntiä lisätessä myynnin oletus-alv määräytyy puolestaan tuoterekisterin alv:n mukaan. Alv-kantaa voidaan kuitenkin muokata myynnin lisäyksen yhteydessä.
Tarjousrivit
Tarjousrivin alv-prosentti muodostuu tuoterekisterissä määritetyn alv:n mukaan. Tätä tietoa ei voida muokata manuaalisesti.
Hinnastot
Hinnastoilla ei tehdä alv-kantaan liittyviä valintoja, eli hinnastoihin ei tarvitse tehdä muutoksia.
Artikkelia päivitetään tarvittaessa, kun saadaan uusia lisätietoja muutoksista.
Oliko tästä vastauksesta apua? Kyllä Ei
Send feedback