Raportin käyttötarkoitus

ValueFramen sopimuslaskutusraporttia hyödynnetään sopimuslaskutuksen seurannassa. Raportti mahdollistaa esimerkiksi asiakkaan, projektin, liiketoiminta-alueen, sopimusrivin sopimuslaskutuksen seurannan kehityksen kuukausitasolla tai vuodesta toiseen. Erittelytarkkuus jolla kehitystä seurataan, kuukausi, kvartaali tai vuosi.

Alla on kuvattu esimerkinomaisesti eri rooleja, joissa raportin tietoja tarvitaan.

Rooli

Käyttötapa

JohtoRaportin avulla käyttäjä voi ajaa listauksen yrityksen tai yritysten projektien sopimuslaskutuksesta ja tunnusluvuista asiakkaittain, projekteittain, osaprojekteittain, sopimusriveittäin eriteltynä.

Esimies

Raportin avulla käyttäjä voi ajaa listauksen omien alaistensa projektien sopimuslaskutuksesta ja tunnusluvuista  asiakkaittain, projekteittain, osaprojekteittain, sopimusriveittäin eriteltynä.

Asiakasvastaava

Raportin avulla käyttäjä voi ajaa listauksen omien asiakkaidensa projektien sopimuslaskutuksesta ja tunnusluvuista  asiakkaittain, projekteittain, osaprojekteittain, sopimusriveittäin eriteltynä.

Projektipäällikkö

Raportin avulla käyttäjä voi ajaa listauksen omien projektiensa tai osaprojektiensa projektien sopimuslaskutuksesta ja tunnusluvuista asiakkaittain, projekteittain, osaprojekteittain, sopimusriveittäin eriteltynä.

Raportin käynnistysvalinnat

Raportti käynnistetään valikosta Laskutus > sopimuslaskutus > Sopimuslaskutusraportti.

Raportilla voidaan käyttää alla kuvattuja summatasoja ja rajaustekijöitä. Käytössä olevat rajaustekijät määräytyvät kunkin ValueFrame-asiakkaan määritysten sekä kunkin käyttäjän käyttöoikeuksien perusteella. Tarkoituksena on helpottaa raportin käyttöä. Rajaustekijät toimivat multi-select periaatteella, eli käyttäjä voi rajata mukaan esimerkiksi yhden tai useamman asiakkaan. Kohdasta Lisävalinnat saadaan avattua lisää valintoja.

Hakuehtojen tallennus

Käyttäjä voi tallentaa valmiita raportteja rajausehtoineen. Näin kiinnostavat raportit löytyvät myöhemminkin vaivattomasti. Valmiit raportit voidaan myös määrittää suosikeiksi, jolloin ne voidaan käynnistää suoraan valikosta. Jos käyttäjälle on annettu käyttöoikeudet, hän voi myös tallentaa valmiita raportteja kaikkien käyttäjien käyttöön.

Valitaan ensin halutut hakuehdot. Kuvan esimerkissä haetaan edellisen kuukauden kannattavuus. Hakuvalintojen jälkeen klikataan "Tallenna hakuehdot".

Tämän jälkeen annetaan tallennetulle raportille haluttu nimi sekä käyttöoikeusryhmä. Asetusryhmän avulla on mahdollista lajitella tallennetut raportit eri väliotsikoiden alle. Asettamalla ruksin kohtaan "Tallenna suosikiksi", saa valmiin haun myös Suosikit-valikkoon.

Tallennetut valmiit raportit löytyvät hakuehtojen oikeasta yläkulmasta. Valitsemalla halutun raportin, tiedot haetaan automaattisesti.

Raportin rajaustekijät

Allaolevassa taulukossa on kuvattu rajaustekijöiden käyttötarkoitus ja toiminta.

AikarajausValitaan raportille haettava ajanjakso
SummatasoTarkastelutaso, jolla raporttia halutaan tarkastella
ErittelytarkkuusValittavissa seuraavat tarkastelutasot: kuukausi, kvartaali ja vuosi
YhtiöJos samassa ValueFrame-kannassa on useampi yhtiö, voidaan tässä käyttää rajauskriteerinä sitä, mikä yhtiö omistaa ja laskuttaa sopimusrivit
AsiakasTässä voidaan rajata tiettyjen asiakkaden sopimusrivit
Liiketoiminta-alueTässä voidaan rajata raportille halutut liiketoiminta-alueet. Jos käyttäjä on ryhmitellyt liiketoiminta-alueita liiketoiminta-alueryhmiksi, voidaan raportilla rajata myös halutut liiketoiminta-alueryhmät. Tällöin liiketoiminta-alueryhmä esitetään raportin ylimpänä tasona, josta voidaan porautua liiketoiminta-aluetasolle ja siitä sopimusrivitasolle asti.
HenkilöryhmäJos ValueFramen käyttäjäyritys on ryhmitellyt työntekijät henkilöryhmiin, voidaan tässä rajata raportille tietyn henkilöryhmän henkilöiden sopimusrivit.
VastuuhenkilöTässä voidaan rajata yksilötasolla henkilöt, joiden sopimusrivejä halutaan tarkastella.
Asiakkaan tyyppiTässä voidaan rajata valitun asiakastyypin tai asiakastyyppien sopimusrivit
Asiakkaan statusTässä voidaan rajata valitun statuksen tai statuksien perusteella asiakkaiden sopimusrivit
Projekti Tässä voidaan rajata tarkasteluun vain tietty projekti tai tietyt projektit.
Projektin statusTässä voidaan rajata projekteja statuksen perusteella.
OsaprojektiTässä voidaan rajata tarkasteluun vain tietty tai tietyt osaprojektit.
Osaprojektin statusTässä voidaan rajata osaprojekteja statuksen perusteella.
Osaprojektin tyyppiValitaan osaprojektin tyypit, joiden tietoja raportilla halutaan tarkastella
LaskutustyyppiValitaan laskutustyypit, joiden tietoja halutaan tarkastella
TuoteValitaan tuotteet, joiden sopimuslaskutusta raportilla halutaan tarkastella
Yhdistele konserneittainTällä valinnalla asiakaskonsernin luvut summataan konsernin emoyhtiön luvuiksi. Emoyhtiön alla voidaan porautua tarkastelemaan asiakaskonsernin eri projektien lukuja.
Näytä laskutettu hintaTällä valinnalla voidaan näyttää paljonko sopimusriviä on laskutettu
Näytä sopimusrivien arvo kuukausittainTällä voidaan näyttää kuukausikohtaisesti sopimuslaskutuksen myyntirivin alkuperäinen hinta. Esim jos laskutusjakso on 3kk tällä valinnalla jaetaan tuo 3 kk välein laskuttuva summa jokaiselle kuukaudelle
Hae vain laskuttamattomat sopimusrivitTällä voidaan hakea kaikki laskuttamattomat sopimusrivi

Raportin sisältö ja laskentasäännöt

Raporttiin porautuminen

Sopimuslaskutusraportti mahdollistaa porautumisen eri summatasoilta aina sopimusriville asti klikkaamalla vasemman sarakkeen kolmiokuvaketta.

Laskentasäännöt

Raportti näyttää sopimuslaskutteisten myyntirivien hintaa valitulla aikavälillä. Hinta näytetään laskutusjakson mukaisesti, eli jos sopimusrivin laskutusjakso on esim. 3 kk, sopimuslaskutuksen hinta näkyy raportilla 3 kuukauden välein.

Jos asetus Näytä sopimusrivien arvo kuukausittain on valittu päälle, jaetaan myyntirivin arvo jokaiselle  kuukaudelle. Esim. jos laskutusjakso on 3 kk, hinta 300€ ja myyntirivi on luotu tammikuusta alkaen, jaetaan myyntirivin summa jokaiselle kuukaudelle tammi 100€, helmi 100€, maalis 100€.

Varoituskolmio luvun edessä kertoo, että sopimusriviltä puuttuu myyntejä tai sopimus rivi ei ole voimassa kyseisellä ajanjaksolla. Luvut ovat sopimusrivitasolla punaisella jos myyntirivejä puuttuu ja harmaalla jos sopimus ei ole voimassa.

Raportin exportointi (Excel)

Sopimuslaskutusraportti voidaan exportoida exceliin raportin vasemman alareunan kuvakkeesta. Exceliin  exportoitaessa voidaan valita minkälaisena tiedosto halutaan exportoida. Valittavana on Ylätaso, Kaikki tasot ja Pivot-malli. Lisäksi voidaan valita halutaanko tuoda otsikkotietoja, sarakeotsikoita, kokonaissummarivi sekä tiedostomuoto (xlsx, csv, ods).