Osaprojektille on luotu uusi widget-pohjainen yhteenvetosivu. Tämä yhteenveto löytyy Osaprojektin tiedoista otsikolla Osaprojektin yhteenveto. Yhteenvetosivulle on toteutettu tässä artikkelissa esitellyt widgetit, jotka voidaan valita näkyville yhteenvetosivun asetuksista.

Asetukset

Asetusnäkymän vasemmassa sarakkeessa jokaisen widgetin nimen perässä on i-kuvake, jonka takaa löytyy esittely jokaisen widgetin sisällöstä. Vasemmassa sarakkeessa "Käytettävät widgetit"- otsikon alla korostevärillä näkyvät widgetit on mahdollista raahata oikealle puolelle "Valitut widgetit" -otsikon alle. Widgetit voidaan järjestää raahaamalla sopivaan järjestykseen. Widget voidaan poistaa valituista widgeteistä viemällä hiiri widgetin nimen päälle ja klikkaamalla oikeassa yläkulmassa näkyvää ruksia, jolloin widget palautuu "Käytettävät widgetit" -otsikon alle.

Yhteenvetosivu on mahdollista jakaa kolmeen välilehteen valitsemalla asetusnäkymästä

• Käytä välilehtinäkymää: Kyllä.

Yhteenvedon välilehtiä hallitaan asetusvalikon oikeasta yläkulmasta löytyvästä "Välilehdet" -valikosta. Välilehdet voidaan nimetä niitä parhaiten kuvaavalla nimellä (max. 20 merkkiä). Jo luotujen välilehtien nimiä voidaan muokata viemällä hiiri välilehden nimen päälle ja klikkaamalla näkyviin tulevaa kynän kuvaketta. Huomioithan, että välilehdet tulee luoda siihen järjestykseen, jossa ne halutaan näkyvän Yhteenvetonäkymässä.

Kun välilehdet on luotu, voidaan widgettejä raahata näihin välilehtiin sopiviksi kokonaisuuksiksi:

Yhteenvetosivu on mahdollista rakentaa yhden osaprojektin kohdalla valmiiksi, minkä jälkeen yhteenvetosivu voidaan tallentaa oletusnäkymäksi. Tämän jälkeen vastaavanlainen yhteenvetosivu näkyy oletuksena jokaisen projektin kohdalla. Huom! Asetusnäkymä tallentuu automaattisesti jokaisen muutoksen jälkeen, joten osaprojektikohtaisia muutoksia tehtäessä näkymää ei tarvitse tallentaa erikseen, vaan näkymä voidaan sulkea muutosten tekemisen jälkeen.

Alihankinta

Alihankinnat-widgetillä tarkastellaan osaprojektin suunniteltuja ja toteutuneita alihankintoja (ostoja) piirakkamallisessa graafisessa muodossa. Widgetillä ilmaistaan sekä:

• Toteutuneet alihankinnat: Kaikki kirjatut ostot
  • Budjetoidut alihankinnat: Kaikki budjetoidut ostot

Toteutuneiden alihankintojen osuus budjetoiduista alihankinnoista esitetään vihreällä värillä. Mikäli budjetoituja alihankintoja on vielä kirjaamatta varsinaisiin ostoihin, näkyvät nämä harmaalla.

Kannattavuus

Kannattavuus-widgetissä näytetään asiakkaan kannattavuus seuraavien lukujen avulla:

• Kokonaistuotot: Kaikki osaprojektin aikana tehty laskutus

• Kokonaiskulut: Kaikki osaprojektin aikana syntyneet kulut
    • Tuntien omakustannushinta
    • Alihankintaostot
    • Matkakulut

• Kannattavuus: Kokonaistuotot - kokonaiskulut

• Kannattavuus %: Kannattavuus / laskutus * 100

Kannattavuus % -tiedon perässä näytetään pieni kolmio:

• Vihreä kolmio: Kannattavuus on suurempi tai yhtä suuri kuin 3kk sitten + silloinen kannattavuus-%

• Punainen kolmio: Kannattavuus on pienempi kuin 3kk sitten + silloinen kannattavuus-%

Klikkaamalla "Kannattavuusraportti"-linkkiä, avataan osaprojektin kannattavuusraportti uuteen välilehteen. Huom! Kannattavuusraportilla käytetään yleisissä asetuksissa määritettyä raporttien oletusaikaväliä, esim. kuluvaa vuotta. Mikäli haluat tarkastella osaprojektin kannattavuutta kannattavuusraportilla joltain toiselta ajanjaksolta, muokkaathan kannattavuusraportin aikavälin halutunlaiseksi.

Laskutus

Avoin laskutus

Avoin laskutus-widgetissä näytetään osaprojektin laskuttamattomista tapahtumista seuraavat tiedot:

• Seuraava myyntierä: Seuraavan myyntierän laskutuspäivä

• Seuraavan myyntierän summa
  • Avoimet myynnit: Kaikki laskuttamattomat myynnit

• Laskuttamattomat tunnit: Laskuttamattomien tuntien kappalemäärä

Lisää lasku-painike vie suoraan projektin Laskun teko-näkymään. Näytä laskut-painikkeesta avautuu osaprojektin laskulistaus.

Laskutus

Tässä piirakkamallisessa Laskutus-widgetissä on esitetty kaikki osaprojektin laskutetut ja laskuttamattomat tapahtumat.

Laskutetut: Laskutetut tunnit, myynnit, jatkuvaislaskutteiset myynnit, suoritteet, ja matkalaskut

Laskuttamattomat: Laskuttamattomat tunnit, myynnit, jatkuvaislaskutteiset myynnit, suoritteet, ja matkalaskut

Laskutuksen arvo -riville on kerätty sekä laskuttamattomien että laskuttamattomien tapahtumien kokonaishinta.

Viimeisimmät laskut

Viimeisimmät laskut-widgetissä esitellään osaprojektin viimeisistä 4-5 laskusta seuraavat tiedot:

• Laskun numero
  • Laskun päivä
  • Loppusumma

Valinnasta "Lisää lasku" järjestelmä ohjaa osaprojektin Laskun teko-näkymään, jonka kautta voidaan muodostaa uusi lasku laskuttamattomista tapahtumista. Painikkeesta "Näytä kaikki" päästään näkymään, josta löytyvät samat laskukohtaiset toiminnallisuudet kuin Laskuluettelolta.

Linkit

Linkit-widgetille on koottu osaprojektin ylläpitoon liittyviä linkkejä:

• Lisää tuntikirjaus
  • Lisää resursointi
  • Lisää myynti
  • Lisää matkalasku
  • Sulje osaprojekti
  • Lisää lasku
  • Lisää osto
  • Projektin koontinäkymä

Osaprojektin seuranta

Aikajanalle on koottu neljälle eri välilehdelle osaprojektin talouslukuja graafisesti esitettynä:

• Talousseuranta: Laskutus, kum. laskutus, kulut, kum. kulut

• Tuntiseuranta: Tunnit, kum.tunnit, resursoidut tunnit, kum. resursoidut tunnit

• Kannattavuusseuranta: Kannattavuus, kannattavuusprosentti

• Kuluseuranta: Kulut, resursoidut kulut

Jokaisella välilehdellä graafin pystyakselin vertailutieto on kerrottu erikseen. Tarkasteltavia tietoja voidaan valita myös käsin klikkaamalla hiirellä esitettävän tiedon nimeä. Huomioithan tällöin, että näkyviin jäävät vain kaksi viimeisimpänä aktiiviseksi valittua tietoa, kuten "Kulut" ja "Kulut (kum.)". Ainoastaan valmiiksi räätälöidyillä välilehdillä on mahdollista tarkastella yli kahta tietoa samanaikaisesti. Jokaisella välilehdellä graafin pystyakselin vertailutieto on kerrottu erikseen.

Widgetin ajalliseksi tarkasteluväliksi voidaan valita valmiista vaihtoehdoista: 1M (1 kuukausi), 3M, 6M, YTD (kuluva vuosi), 1Y, Kaikki. Aikarajaus voidaan tehdä myös päivän tarkkuudella käyttämällä Aikarajaus -valintaa.

Tarkempia lukemia widgetillä pääsee tarkastelemaan viemällä hiiren harmaalla pystyviivalla esitettäviin tarkasteluajankohtiin. Kun hiiri on graafin päällä, ilmestyy lähin tarkasteluajankohta näkyviin:

Osaprojektitiimi

Osaprojektitiimi-widget näyttää osaprojektin perustiedoissa määritetyn projektitiimin henkilöt. Osaprojektitiimiä voi myös muokata widgetin kautta.

Osatuloutus

Ostot

Ostot-widgetille tuodaan asetuksista riippuen joko kaikki osaprojektille liitetyt ostot tai vain sisäänluetut ostot.

Osaprojektin ostot näytetään valitun ryhmittelyn mukaisesti, ja ostorivien summat myös summataan tämän ryhmittelyn mukaan.

Näytä tarkemmat tiedot -painikkeesta avautuu popup-ikkuna, josta näkee widgetin tietojen lisäksi oston tyypin ja myyntihinnan.

Widgetin asetuksissa voidaan määrittää seuraavia tietoja:

• Näytä vain sisäänluetut ostot: Kyllä / Ei
  • Ryhmittely
    • Toimittaja
    • Ostopäivä
    • Laskutuspäivä
  • Lajittelu
    • Ostopäivän mukaan
    • Laskutuspäivän mukaan
    • Toimittajan mukaan
  • Lajittelun suunta
    • Nouseva
    • Laskeva

Muistiot

Muistiot-widgetiin listataan kaikki osaprojektiin liitetyt muistiot.

Lisää muistio -painikkeesta päästään lisäämään uusi muistio

Huomioithan, että projektille ja asiakkaalle liitetyt muistiot löytyvät ko. objektin omalta yhteenvetosivulta.

Perustiedot

Perustiedot-widgetissä osaprojektista näytetään seuraavat tiedot:

Osaprojektin perustiedot:

• Osaprojektin asiakas
  • Osaprojektin projektipäällikkö
  • Osaprojektin laskutustyyppi
  • Osaprojektin voimassaoloaika
  • Osaprojektin tyyppi
  • Liiketoiminta-alue
  • Hinnasto
  • Rakennusluokitus

Projektin tiedot:

• Projekti
  • Projektipäällikkö
  • Projektin status
  • Projektin voimassaoloaika

Otsikon viereisestä ratas-kuvakkeesta voidaan asettaa, mitä näistä tiedoista halutaan widgetistä näkyvän. Oletuksena näkyy vähintään osaprojektin perustiedot.

Resursoidut ja toteutuneet tunnit

Tässä widgetissä tarkastellaan osaprojektin resursoituja ja toteutuneita tunteja. Mikäli toteuma alittaa resursoidun tuntimäärän, esitetään toteutuneet tunnit vihreällä värillä. Resursoinnin ylittävä toteuma esitetään punaisella värillä.

Siirry resursointiin -painikkeen kautta päästään siirtymään Koontinäkymän Resursointi-osioon.

Resursoitujen tuntien toteuma

Widgetissä tarkastellaan toteutuneiden tuntien suhdelukua joko resursoituihin tai arvioituihin tunteihin ja (toteutuneet tunnit / resursoidut tai arvioidut tunnit). Tämä suhdeluku esitetään graafin keskellä prosenttilukuna. Widgetin jakoperustetta päästään muokkaamaan rataskuvakkeesta widgetin nimen vieressä. Viemällä hiiren piirakan päälle saadaan näkyville tarkempi erittely luvuista:

Tämä widget on toteutettu piirakkamallisena, jossa toteutuneiden ja resursoitujen/arvioitujen tuntien osuus näytetään seuraavasti:

• Toteutuneet tunnit:
    • Resursoidut tunnit > Toteutuneet tunnit: Toteutuneet tunnit näytetään prosenttiosuutena resursoiduista tunneista. Resursoidut tunnit esitetään harmaina ja toteutuneet vihreinä.
      • Esimerkki: Resursoituja tunteja on 100h. Kirjattuja tunteja on 50h. Graafi on vihreä, ja toteutuneiden tuntien osuus on 50% koko graafista.

• Resursoidut tunnit < Toteutuneet tunnit: Graafin väritys muuttuu punaiseksi. Kirkkaan punaisella näytetään resursoidut tunnit ylittävien toteutuneiden tuntien osuus.
      • Esimerkki: Resursoituja tunteja on 100h. Kirjattuja tunteja 120h. Graafi on punainen, ja kirkkaan punaisen osion koko on 20% koko graafista. Graafin keskellä on luku 120%.

• Resursoidut tunnit, kun toteuma on 0: Graafi on harmaa, graafi esittää resursoidut tunnit

Valittaessa jakoperusteeksi "Arvioidut tunnit", on edellä esitetty ohje sovellettavissa täsmälleen samanlaisena, mutta verrokkina käytetään arvioituja tunteja.

Tapahtumat

Tapahtumat-widgetillä näytetään osaprojektille kirjatut tapahtuma-ajankohdaltaan viimeisimmät tapahtumat. Tapahtumista näytetään seuraavat tiedot:

• Tapahtuman otsikko
  • Tapahtuma-aika

Klikkaamalla tapahtuman otsikon perässä näkyvän i-kuvaketta saadaan näkyviin seuraavat lisätiedot:

• Tapahtumalaji
  • Tapahtuman omistaja

Tapahtumat widgetistä on myös ns. laajennettu malli, joka näyttää koko tapahtuman kuvauksen widgetillä. Tämän voi valita näytettäväksi asetusrattaan takaa.

Widgetillä näytetään seuraavat tiedot:

• Otsikko
  • Tapahtumalaji
  • Omistaja
  • Kuvaus

Näytä kaikki painikkeesta saadaan widgetille näkyviin kaikki tapahtumat.

Tapahtumat (laajennettu)

Täysleveässä Tapahtumat-widgetissä tapahtumista näytetään

• Otsikko: Otsikko, päivämäärä sekä kellonaika
  • Tapahtumalaji
  • Omistaja
  • Kuvaus

Oikean yläkulman painikkeesta "Lisää tapahtuma" voidaan lisätä uusi tapahtuma. Oikean alakulman "Näytä enemmän" -painikkeesta widgetiin tulevat näkyviin kaikki asiakkaan kalenteritapahtumat. Tämän jälkeen valittaessa "Näytä kaikki" järjestelmä ohjaa asiakkaan erilliselle "Tapahtumat" -välilehdelle, johon on niin ikään kerätty kaikki asiakkaan kalenteritapahtumat.

Tehtävät

Tällä widgetillä esitellään osaprojektin tehtävät tehtävän statuksen perusteella piirakkamallisella graafilla:

Tehtävästatusten värejä ylläpidetään valikossa: Ylläpito > Tehtävien statukset. Huomioithan, että jokaisella tehtävästatuksella tulee olla jokin väri määritettynä, että nämä näkyvät oikein widgetillä.

Tunnusluvut

Osaprojektin tunnusluvuissa näytetään vastaavat tiedot kuin aikaisemmassakin osaprojektin yhteenvedon versiossa. Ainoana eroavaisuutena vanhempaan näkymään nähden on uusi otsikko "Suunniteltu" vanhan otsikon "Resursoitu" tilalla.

Suunniteltu:

• Tunnit: Resursoitujen tuntien lukumäärä
  • Laskutus: Resursoitujen tuntien laskutushinta + myynnit
  • Kulut: Resursoitujen tuntien omakustannushinta + ostot + matkat
  • Kannattavuus: Suunniteltu laskutus - suunnitellut kulut

Toteutunut:

• Tunnit: Toteutuneiden tuntien lukumäärä
  • Laskutus: Toteutunut laskutus
  • Kulut: Toteutuneiden tuntien omakustannushinta + ostot + matkat
  • Kannattavuus: Toteutunut laskutus - toteutuneet kulut

Arvioitu hinta: Osaprojektin ohjaustietojen yhteenlaskettu "Arvioitu hinta"

Arvioidut tunnit: Osaprojektien ohjaustietojen yhteenlaskettu "Arvioitu tuntimäärä"

Tilauskanta

Tilauskanta -widget näyttää arvioidun hinnan, laskutetun summan sekä näiden erotuksen eli sen, mitä tilauskannasta on jäljellä. Otsikon viereisestä rataskuvakkeesta voidaan laskentasäännöksi halutessa vaihtaa arvioidun hinnan sijaan suunnitellun laskutuksen määrän.